Panklaar' plan zet bewoners Bavelselaan op tilt

 

BREDA - Er zijn van die bouwplannen, daar is geen houden meer aan. Een daarvan bevindt zich in de Bavelselaan in Breda. Daar ligt een 'panklaar' plan voor de bouw van acht woningen op het terrein waar tot nu toe bouwbedrijf Segeren is gevestigd.


De omwonenden voelen zich overvallen door het project. "Ja, er is een inspraakavond geweest", zegt Iole Bremmer, een van de bewoners van de Bavelselaan. "Maar we hebben nooit de kans gekregen om iets van het voorstel te vinden. Alles was al kant-en-klaar. We werden geconfronteerd met ambtenaren die het plan verdedigden. Van inspraak leek geen sprake."

Dat klopt eigenlijk ook wel, zei wethouder Alfred Arbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling dinsdagavond tegen de raadscommissie Ruimte. "Ik snap dat het onbevredigend is, maar het plan is inderdaad panklaar. We hebben gedaan waartoe we verplicht zijn. Er staan al veel bouwplannen vast en daar ben ik aan gebonden als bestuurder", zegt Arbouw.

Anders gezegd, wat de buurt ook vindt, het plan is onvermijdelijk geworden. De bouw gaat hoe dan ook door.

Diverse fracties verbazen zich hier over. "Het is opmerkelijk dat een inspraakavond wordt ervaren als een bijeenkomst waarop de plannen worden verdedigd door gemeenteambtenaren. Alsof alles al in kannen en kruiken is. Is dit inspraak of invullen?" vraagt Arend Hardorff (PvdA) zich af.

Arbouw bevestigt: het gaat hier inderdaad om een van de 'snelkookpanplannen' die Breda rijk is. "Redelijk lang geleden zijn er al plannen gemaakt en artikel 19-procedures (om het bestemmingsplan te wijzigen -ns) afgehandeld. Daar is toen ook inspraak op mogelijk geweest", zei de wethouder.

Voor de bewoners voelt de mededeling dat ze misschien even niet goed hebben opgelet als een koude douche. Buurvrouw Bremmer zegt dat ze pas in 2008 van het plan bij Segeren heeft gehoord. Volgens Arbouw is het al in 2006 aan de orde gesteld. Toch belooft de wethouder dat hij kijkt of het plan op details nog kan worden aangepast. Maar dat er gebouwd wordt staat buiten kijf.